مراحل تغییر کاربری مسکونی به تجاری چیست و چه ضوابطی دارد
نوشته شده توسط:پرستو علیرضازاده در | ۰۱ آبان ۱۳۹۸ - ۱۷:۴۹ | ۰ دیدگاهتغییر کاربری ملک مسکونی به ملک تجاری چیزی است که این روزها شیوع پیدا کردهاست. چرا که ارزش ملک تجاری بیشتر از ملک مسکونی است و صاحبان ملک با تبدیل این املاک به بخش تجاری قادر خواهند بود اجاره و رهن بیشتر دریافت کنند. حتی این مقوله در فروش این گونه املاک نیز مؤثر است. ممکن است برخی صاحبان ملک مدتی پس از ساخت ملک مسکونی به فکر تغییر کاربری ساختمان افتاده باشند. این مطلب مناسب شمایی است که از مراحل تغییر کاربری مسکونی به تجاری مطلع نیستید. در این مطلب همراه باشید تا همه چیز را در رابطه با نحوه تغییر کاربری مسکونی به تجاری بدانید.
آیا تغییر کاربری مسکونی به تجاری ممکن است؟
قبل از اقدام صاحب ملک جهت ساخت و ساز، اخذ پروانه ساخت از سمت شهرداری واجب است. چرا که عدم دریافت این پروانه، حکم غیر قانونی بودن پروسه ساخت و ساز را دارد. در پروانه ساخت ضوابط به طور کامل قید شدهاست و مالک بر استفاده مسکونی بر این ملک رضایت داده است. در صورتی که بعد از ساخت ملک استفاده تجاری از ملک مسکونی شود، بنا بر قانون این کار خلاف است و مالک به عنوان متخلف شناخته خواهد شد.
اگر مطالب سایت بام دروس را دنبال میکنید بدون شک از مشاغلی که جهت راهاندازی در ممالک مسکونی مجاز هستند آگاهید. در حقیقت این مشاغل غیر تجاری محسوب میشوند و جهت راهاندازی آنها نیاز به کسب مجوز لازمه را دارید و نیازی به طی کردن مراحل تغییر کاربری مسکونی به تجاری نیست.
مطلب لیست مشاغل مجاز در ملک مسکونی را بخوانید.

راههای تبدیل ملک مسکونی به ملک تجاری
اما اگر خیال راه اندازی یکی از مشاغل مجاز در ملک مسکونی را نداشته باشید و هدف شما استفاده تجاری از ملک مسکونی باشد چطور؟
در رابطه با این مسئله دو راه وجود دارد:
- تخریب ملک مسکونی و ساخت ملک جدید به جهت دریافت پروانه ملک تجاری
- در صورت فراهم بودن امکانات یک ملک تجاری، اقدام جهت دریافت مجوز تغییر کاربری
از نحوه و مراحل تغییر کاربری مسکونی به تجاری خواهیم گفت.
بام دروس مرجع تخصصی فایل های خریدوفروش و اجاره ملک در دروس و پاسداران و مناطق حومه
این فایل فروش خانه در قلهک را در سایت بام دروس بازدید بفرمایید
مراحل تغییر کاربری مسکونی به تجاری
دریافت مجوز تغییر کاربری ساختمان همانند هر پروسه اداری دیگری نیاز به صرف زمان دارد. خوشبختانه با ورود تکنولوژی به کسب و کار، قادر خواهید بود برخی از مراحل تغییر کاربری مسکونی به تجاری را در سایتهای مرتبط دنبال نمایید.
مراحل تغییر کاربری ملک مسکونی به تجاری به صورت خلاصه:
- مراجعه به دفتر خدمات نوسازی
- ثبت درخواست تغییر کاربری در دفتر خدمات نوسازی
- ارسال بازرس به ملک مذبور جهت بازرسی وجود و یا عدم وجود امکانات و زیرساختهای لازمه
- دستور صدور نقشه تجاری و قید شروط لازمه از سمت اداره نوسازی
- تهیه نقشه از سمت مالک توسط مهندسان طراح
- بررسی نقشه در اداره نوسازی
- صدور مجوز تغییر کاربری ملک مسکونی به تجاری
- نوسازی ساختمان بر اساس مجوز صادره

مراجعه به دفتر خدمات نوسازی و ثبت درخواست تغییر کاربری
تغییر کاربری ملک مسکونی به تجاری و یا اداری فرقی نمیکند. اگر قصد دارید تغییر کاربری دهید ابتدا همراه با مدارک خود به اداره نوسازی مراجعه نمایید. در دفتر نوسازی فرم درخواست تغییر کاربری را پر میکنید و درخواست شما متعاقباً در پورتال الکترونیکی نیز ثبت میگردد. از آن به بعد تمامی مراحل تغییر کاربری مسکونی به تجاری به صورت الکترونیکی پیش خواهد رفت.
مدارک مورد نیاز برای تغییر کاربری:
- مدارک شناسایی ملک و یا نماینده قانونی (شناسنامه-کارت ملی-پاسپورت در صورت داشتن اتباع خارجی- وکالتنامه برای نماینده قانونی مالک)
- مدارک مرتبط با ساختمان و گواهی عدم خلافی و تصویه حساب عوارض شهرداری و مالیات
بازدید بازرس از ملک مسکونی مذبور
پس از درخواست تغییر کاربری ملک مسکونی به تجاری توسط مالک در اداره نوسازی، نوبت به بازرسی ملک میرسد. بازرس به ملک مذبور مراجعه میکند. وی مشخصاتی که مالک در فرم تغییر کاربری ذکر کرده بود را با شرایط واقعی ملک مقایسه میکند. در صورت صحت داشتن مدعیات مالک، موارد دیگری از جمله شرایط اطراف ملک، عرض معبر و زیر ساخت لازم ملک تجاری نیز مورد بررسی قرار میگیرد.
البته بازرس علاوه بر بررسی شرایط و زیرساختهای ملک، وجود و عدم وجود تخلفات را هم در نظر میگیرد. یعنی اگر ملک از نظر شهرسازی و قوانین تخلفی داشته باشد ابتدا تخلف مربوطه باید برطرف گردد و سپس موضوع تغییر کاربری ملک مسکونی به تجاری، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

دستور صدور نقشه و ذکر ضوابط
پس از بازرسی ملک مذبور، درخواست تغییر کاربری ملک مسکونی به تجاری در دفتر نوسازی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در صورت تأیید دفتر نوسازی، دستور صدور نقشه ملک تجاری صادر میگردد. در این دستور شرایط و زیرساخت های لازم برای ایجاد ملک تجاری قید میگردد. مواردی همچون تعداد طبقات، فضای درونی، سطح اشغال ملک با کاربری جدید معین میشود تا این ضوابط توسط مالک در هنگام تهیه نقشه ملک تجاری رعایت گردد.
به طور کلی در دستور صدور نقشه، شرایط اطراف ملک و کمبودهای ملک برای کاربری تجاری مد نظر کارشناسان دفاتر نوسازی قرار میگیرد.
مالک در صورت داشتن شکایت در رابطه با ضوابط تعیین شده، بایستی قبل از کامل شدن مراحل تغییر کاربری مسکونی به تجاری به دفاتر نوسازی مراجعه کرده و شکایت خود را مطرح نماید.

تهیه نقشه تجاری توسط مهندس طراح
در گام بعدی مالک باید بر اساس ضوابط تعیین شده از سمت دفاتر نوسازی، نقشه ملک تجاری را تهیه نماید. تهیه این نقشه به مهندسین طراحی نقشه سپرده میشود. بر اساس دستورات دریافت شده جهت تغییر کاربری یا نیاز به تخریب و نوسازی ملک است و یا بر اساس شروط صادر شده از سمت کارشناسان دفاتر نوسازی، یک سری موانع باید از سر راه برداشته و یا اضافه گردد تا ملک مذبور ایدهال ملک تجاری گردد.
چنانچه به دنبال تعرفه رهن، اجاره، خرید و فروش آپارتمان و ویلا در منطقه دروس، پاسداران و مناطق حومه هستید از مطالب قیمت آپارتمان در دروس و قیمت آپارتمان در پاسداران بازدید فرمایید.
کارشناسان و مشاورین بام دروس در رابطه با بهرین فایل های آپارتمان شمال تهران در خدمت شما هستند.
بررسی نقشه در اداره نوسازی و صدور مجوز تغییر کاربری
پس از تهیه نقشه از سوی مالک و ارسال آن به دفاتر نوسازی، مغایرت و عدم مغایرت ضوابط تعیین شده در نقشه تهیه شده مورد بررسی قرار میگیرد. پس از بررسی کارشناسان دفتر نوسازی، مجوز از سمت این واحد صادر میگردد.
البته طی نمودن مراحل تغییر کاربری مسکونی به تجاری و دریافت مجوز از سمت ادراه نوسازی، دلیل بر تمام شدن پروسه اداری نیست. برای مثال در صورتی که مالک قصد داشته باشد در ملک تجاری جدید بخشی را به انجام امور غیرمرتبط با کاربری تجاری ساختمان بپردازد باید مجوز لازمه را از بخش مربوطه کسب نماید. برای مثال راهاندازی یک بخش آموزشی کوچک یا محوطه بهداشتی نیاز به کسب مجوز از از نهادهای مرتبط با آموزش پرورش و بهداشت دارد. البته این پروسه قبل از نوسازی ساختمان طی میشود.

اقدام جهت نوسازی و تغییر کاربری از سمت صاحب ملک
پس از دریافت مجوزهای لازم از نهادهای مرتبط نوبت میرسد به نوسازی ساختمان. در صورتی که ساختمان از قبل زیرساختهای لازم را برای تغییر کاربری داشت نیازی به نوسازی نمیباشد و تغییر کاربری ملک مسکونی به تجاری انجام شده است.
جمع بندی
مراحل تغییر کاربری مسکونی به تجاری از زمان پر کردن فرم درخواست در دفاتر نوسازی شروع میشود. در صورتی که ساختمان از لحاظ محیطی و زیرساخت مشکلی نداشته باشد شروطی جهت تکمیل و فراهم شدن زیرساختهای ملک تجاری معین میگردد. چنانچه ملک قابلیت تبدیل به ملک تجاری را نداشت، تخریب و نوسازی ملک با توجه به ضوابط دفتر نوسازی در دستور کار قرار میگیرد. پس در صورتی که ملک مسکونی شما فضا و شرایط یک ملک تجاری را دارد خوشبین باشید و جهت دریافت مجوز تغییر کاربری ساختمان اقدام نمایید.
در این مطلب به مراحل تغییر کاربری مسکونی به تجاری پرداخته شد. امیدواریم استفاده لازم را از این مطلب در جهت تجاری کردن ملک برده باشید.
منبع : BAMDAROOS.IR
نظرات
ارسال نظر